از خاندان علامه میرحامدحسین چه می‌دانیم؟

0
840

مير حامد حسين هندى در دامان خاندانى چشم گشود و پرورش يافت كه همه عالمانى آگاه و فاضلانى مجاهد بودند. در ميان برادران و فرزندان و فرزندزادگان وى نيز عالمانى خدمتگزار و متعهد به چشم مي‌خورند. از اين خاندان معظم در آسمان علم و فقاهت، ستارگانى درخشان به چشم مى‏‌خورند كه هر يک در عصر خويش راهنماى گمشدگان بودند.

جدّ صاحب عبقات، سيد محمد حسين معروف به سيد الله كرم موسوى كنتورى نيشابورى است. وى از اعلام فقها و زهاد زمان و صاحب كرامات در نيمه دوم سده دوازدهم هجرى است. ايشان علاقه زيادى به استنساخ قرآن كريم و كتب نفيسه به خط خود داشته و قرآن و حق اليقين و تحفة الزائر و جامع عباسى به خط او در كتابخانه ناصريه لكهنو موجود است.

مرحوم مفتى سيد محمد قلى موسوى كنتورى نيشابورى نیز والد ماجد مير حامد حسين و از چهره‏‌هاى درخشان عقائد و مناظرات در نيمه اول قرن سيزدهم هجرى مى‏‌باشد. ایشان در دوشنبه پنجم ماه ذى قعده سال 1188 به دنيا آمد و از شاگردان بارز سيد دلدار على نقوى از اعاظم دانشمندان شيعه در قرن سيزدهم بوده و در اكثر علوم و فنون محققى بى‏‌نظير بود و تأليفات ارزنده‌‏اى از خود به‏ جا گذاشت.

ايشان يكى از برجسته‏‌ترين چهره‏‌هاى علم عقايد و مناظرات و از نمونه‌‏هاى كم مانند تتبع و استقصاء بود.

سيد محمد قلى در تاريخ نهم محرم 1260 ه. ق در لكهنو به رحمت ايزدى پيوست.

سيد سراج حسين نيز برادر ارشد میرحامد حسین است. وی نیز  همچون پدر و برادرانش از عالمان و فرزانگان بوده است. گرچه در نزد پدرش و سيد العلماء شاگردى نموده است امّا بيشتر تأليفات وى در علوم رياضى از جمله كتاب حل معادلات جبر و مقابله و رساله‏‌اى در مخروطات منحنى است. ايشان همچنين فيلسوف و پزشكى نامى بوده است. سيد سراج حسين با وجود اشتغال به علوم عربيه و فنون قديمه، به حدى بر زبان انگليسى، فلسفه جديد و علوم رياضى تسلط يافته بود كه بزرگان انگليس در حيرت فرو رفته بودند كه چگونه يک عالم اسلامى اين چنين ماهر در فنون حكمت مغرب گرديده است. وى در 27 ربيع الأول سال 1282 ه. ق رحلت كرد.

سيد اعجاز حسين هم فرزند اوسط سيد محمد قلى و براىر ميرحامد حسين بوده و ولادتش در 21 رجب 1240 واقع شده است. ايشان نيز مانند پدر و برادرانش از دانشمندان نامى شيعه در كشور هند و صاحب تأليفات و تصنيفات متعددى بوده است. وی همچنين برادر خود، مير حامد حسين را در تصنيف كتاب استقصاء الافحام در زمينه استخراج مطالب و استنباط مقاصد كمک فراوانى نمود تا جايى كه گفته‌‏اند بيشترين كار كتاب را او انجام داد امّا به جهت شهرت مير حامد حسين به نام او انتشار يافت. از جمله تأليفات ايشان مى‌‏توان به« شذور العقيان فى تراجم الأعيان» و « كشف الحجب و الاستار عن احوال الكتب و الاسفار» اشاره كرد. ايشان در هفدهم شوال 1286 ه. ق و پس از عمرى كوتاه امّا پربركت به رحمت ايزدى پيوست.

مقاله قبلیآشنایی اجمالی با فرزندان مرحوم مفتی محمد قلی
مقاله بعدیمختصری از جریان درگذشت مفتی محمد قلی

دیدگاه :

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

5 × یک =